Benissa al costat del mar

Port esportiu

Les aigües que emboliquen Benissa troben repòs en el seu port esportiu. Una xicoteta dàrsena, confrontant amb el municipi de Calp, des de la qual es contemplen accidents geogràfics singulars, com el Penyal d'Ifach  o la Badia de Moraira. Les Bassetes és un lloc d'ancoratge especialment indicat per a embarcacions de xicotet calat i eslora, però també serveix de seu a escoles de vela i de busseig, i en els seus voltants s'imparteixen cursos de catamarà i de windsurf. La mà de l'home ha sabut respectar la muntanya que s'eleva a la seua esquena, on hi ha una gran riquesa botànica, i ha seguit el curs natural de la seua caiguda cap a la costa, on la terra de les cales es fon amb l'aigua cristal·lina. Enmig d'aquest marc, el port és una construcció discreta i perfectament integrada amb l'entorn, que transmet serenitat i convida al visitant a passejar. Escenari de menjars familiars, de caminades per a gaudir del començar el dia i del vesprejar, punt de trobada per a esportistes i refugi de vaixells abans d'eixir al Mar Mediterrani.


Riquesa del Passeig Ecològic

És possible conéixer la costa de Benissa recorrent el seu Passeig Ecològic, un trajecte de baixa dificultat, que a més està habilitat amb suaus escales en les zones de pendent. Amb una longitud aproximada de 2’6 quilòmetres, solca punts tan emblemàtics com el Club Nàutic, la platja de les Bassetes, la cala Fustera o la cala Pinets; i permet accedir a bells paisatges marins. En les proximitats encara queden restes d'una  torre vigia dels segles XVI i XVII, la Torre de la Casa dels Calcides de Benissa situat al costat del barranc del Baladrar. Algunes de les espècies vegetals característiques són el timó o el cap de gat, només present en punts molt concrets del Mediterrani, que conformen una important microreserva de flora. Conforme avancen els passos, apareixen platges d'arena, cales rocoses i penya-segats on xoquen les aigües; s'aconsegueixen vistes immillorables de les aigües en calma, tan clares que reflecteixen els cels, d'immensa bellesa a l'alba i al capvespre. Impressiona pensar que en el fons marí dormen grans prades de Posidònia Oceànica, amb flors i fruits, que són símptoma de l'enorme qualitat de l'aigua del mar.

L'encant de la Cala Fustera

Fina arena natural a un costat de la riba; extenses prades de Posidònia a l'altre. Cala Fustera és una badia de 110 metres de llarg per 40 metres d'ample, que constitueix un dels enclavaments més especials de la costa de Benissa. Molt popular entre els vilatans, ha sabut protegir els seus encants naturals de l'impacte del visitant i presumeix d'haver obtingut la Bandera Blava, reconeixement atorgat a les platges amb una gestió ambiental adequada. També està considerada una microreserva protegida per la seua riquesa natural, especialment per la quantitat de cap de gat que hi ha, una espècie present en punts molt concrets del Mediterrani. La Cala Fustera és un lloc perfecte per a veure començar el dia o vesprejar. Ací batega el contrast entre la verda vegetació del litoral i el blau turquesa de les aigües, que no obstant això, acaben per harmonitzar i transmetre una immensa sensació de pau. Molt a prop es troba la Cova de la Fustera, que mesura més de 10 metres d'altura i ofereix una bella vista de la costa, la profunditat de la qual espera als més intrèpids.

Cala Pinets, discreta i rocosa

Xicoteta i salvatge, el sòl de Cala Pinets està compost per cudols, la qual cosa eleva la seua bellesa. Amb una longitud d'aproximadament 20 metres, es tracta d'una xicoteta badia on els pins es deixen caure cap al mar, i solament els deté la pedra.  Des de Pinets es pot accedir a la Mar Morta, que deu el seu nom a una xicoteta llengua de mar de poc nivell i totalment protegida per roques. En estar protegida de l'onatge, és una platja tranquil·la i apta per al bany dels xiquets, així com per als esports subaquàtics. Completen l'estampa les conegudes Roques Negres, que són formacions rocoses de to vermellós, en sintonia amb les anomenades ‘tomaques de mar’. De nou, una altra singularitat costanera a la qual convé fer esment: parlem d'una anemone de color intens, present en les aigües netes i ben oxigenades, que durant el dia roman contreta i només es desplega en arribar la nit.

  • Port esportiu

  • Passeig ecològic

  • Cala Fustera

  • Cala Pinets

Benissa Històrica

Carrer Puríssima, artèria del poble 

El cor de Benissa batega en un Centre Històric molt singular, de xicoteta grandària, però immens encant. En ell conviuen cases humils de blanques façanes, esguitades per detalls històrics, al costat dels palauets senyorials d'aires renaixentistes, vestigi de temps d'esplendor. L'empedrat del sòl, que es coneix com “cinca”, prové dels cudols de la costa i es troba present en alguns carrers. El Carrer Puríssima és l'artèria central del municipi que solca d'Est a Oest el barri antic. Des de la Plaça del Portal i la Placeta de l'Església Vella, on trobem una rèplica de l'antiga portada de l'església; passant per la Sala del Consell, que amb els seus arcs de pedra és l'edifici públic degà; passant per la Casa de Juan Vives, lloc que narra el succés de dos pelegrins que van deixar en aquest habitatge una imatge miraculosa fins a convertir-se en l'actual Patrona; la Plaça del Rei Jaume I, fins a arribar precisament a la nova església, la Puríssima Xiqueta, un edifici d'estil neogòtic construït ja en el segle XX. Rep l'apel·latiu de ‘Catedral de la Marina’ per la seua gran grandària. La Puríssima és un carrer on conviuen diferents èpoques de Benissa, de l'Edat mitjana al Renaixement. Un carrer  que, en la seua prolongació fins al carrer Sant Nicolás, alberga els comerços més emblemàtics i tradicionals.


El senyorial Carrer Desamparats

Coneguda popularment com el carrer dels rics. Desamparats és el carrer noble per excel·lència del municipi de Benissa. A la fi del segle XVII, les muralles de la ciutat s'amplien creant un segon eixample en el qual es van instal·lar les famílies més adinerades, que buscaven millors vistes, major tranquil·litat i una bona eixida a l'exterior. Cognoms com Torres Orduña i Abargues, o els Baydal i els Feliu, impulsarien la construcció dels habitatges que encara es preserven. Curiosament, les millors construccions, de grans portals i reixes de ferro, estan situades en el costat dret, que és on vivien els senyors; en el costat esquerre queden les de menor altura, perquè estaven reservadadas als servents. El contrast entre l'ostentació i la humilitat és una constant en el passat de Benissa, que en el present ha donat lloc a espais singulars. Al carrer Desamparats s'accedeix des del carrer de l'Àngel i, en la mateixa entrada, es troba el Cantó de l'Asil, un estret carreró que deu el seu nom a la casa familiar on els Piera-Torres van acollir, durant diverses dècades, un asil d'ancians.


Passat i present en Cases del Batlle  

Les cases del Batlle es diuen així perquè, efectivament, en elles residia l'alcalde de la Vila. La seua estructura està conformada per dues cases del carrer Puríssima, edificades a la fi del segle XVI, sobre el lloc que antigament ocupava part de l'alqueria musulmana. Actualment són de propietat municipal i han sigut objecte d'una profunda reforma, en la qual s'han volgut mantindre els elements originals, combinant-los amb altres actuals. En les seues estades contrasten les parets de pedra amb l'acer cortén, que té aspecte de ferro oxidat. D'aquesta manera, en l'entrada es conserva el mur de l'antic magatzem de gra andalusí, en el qual es pot apreciar la tècnica tapial de l'època; i al pati inferior també es manté una antiga almàssera, amb el seu queixal corresponent, pedra amb la qual es premsava l'oliva. De tornada al present, entre les finalitats públiques que se li han donat, les cases acullen una biblioteca i un espai d'art contemporani, amb les obres guanyadores, des de 1982, del certamen de pintura Salvador Soria. També hi ha diversos despatxos i una sala de conferències on s'organitzen activitats culturals. Les Cases del Batlle constitueixen un enclavament històric de Benissa, prova de com el passat perviu en el present, i tot per a fer encara millor el futur.


Casa Abargues, vida dels burgesos

L'atmosfera que desprén la Casa Abargues, una de les més emblemàtiques del municipi de Benissa, és com menys singular. Es tracta d'un habitatge palatí dels segles XVIII i XIX, en l'interior dels quals es respira l'ambient nobiliari de l'època, anunciat per l'escut heràldic situat a la porta. Les estades constitueixen un autèntic testimoniatge de com vivia l'alta burgesia llevantina. Des del pati central als estables i els cellers, passant per la cuina i el vestíbul, que antany era una entrada de carruatges, es preserven elements curiosos com l'avisador que usaven els senyors per a reclamar al servei, més d'un centenar de llibres del segle XVIII i una font decorada amb restes d'estalactites naturals. Sens dubte, un dels elements més bells és l'escala de taulelleria valenciana amb estampes campestres per la qual s'accedeix a la planta superior i a les estades dels senyors de les quals destaquen el saló blau, amb el seu espill i la seua aranya de cristall i l'oratori privat dedicat a la Mare de Déu dels Desamparats, que en el seu moment disposava de butla papal per a les misses.


  • Carrer Puríssima

  • Carrer Desamparats

  • Cases del Batlle

  • Casa Abargues

Localitzacions Privades

A més de les localitzacions en espais públics, Benissa ofereix una varietat d'espais privats que poden ser molt interessants, com ara cases senyorials, habitatges de luxe, restaurants, instal·lacions esportives, cellers ... Contacta directament amb els agents de l'oficina per a qualsevol petició personalitzada .


Van estar a Benissa

River Island a Cala Advocat y Pinets

La firma de roba, de la família Lewis, compta amb més de 300 tendes de moda a tot el món, en països com Irlanda, Països Baixos, Rússia, Singapur, Geòrgia o Canadà

RTVE parla de les platges i la tradició

Programes com 'Aquí la Tierra' han parlat de clàssics, como les estisoradores o els carreters; han visitat el Passeig Ecològic i han menjat putxero de polp a Casa Cantó; fins i tot han mostrat Cala Fustera des de l'aire per evidenciar tota la seva bellesa

Cinema espanyol al centre

Actors com Jaime Pujol o Antonio Hortelano han actuat al centre històric de Benissa a  la pel·lícula ‘La Camisa de la Serpiente’(1996). També està localitzada aquí part de la pel·lícula ‘Amanece que no es poco’ (1989), dirigida per José Luis Cuerda, amb Antonio Resines


Vogue en Cala Fustera

La revista americana, considerada la publicació de moda més influent a nivell mundial, i que es publica en més de vint països, ha triat les platges de Benissa per a alguns dels seus reportatges de moda de bany

També en format webserie

'Wintersun' és una webserie en clau de comèdia, que se situa a la Marina Alta i mostra, al llarg dels seus deu episodis, tota la riquesa de la comarca. Al tercer capítol apareixen diferents localitzacions del centre de Benissa

Requisits tècnics

Benissa vol ser escenari de diversos projectes: cinema, publicitat, televisió ...
Estem molt il·lusionats per poder col·laborar amb vosaltres


Terminis

Avisar amb una antelació de 7 dies hàbils per al tràmit dels permisos necessaris, especialment quan es requerisca algun tall de trànsit i/o reserva d'espai per a l'estacionament de vehicles.


Allotjament

Tant l'acomodació de l'equip com la seua manutenció es durà a terme dins del municipi, per al que s'ofereix l'ajuda de la Film Office.

Material perillós

Les activitats de rodatge en les quals s'empren armes de foc, explosius, material pirotècnic, o efectes especials aparatosos, requeriran les autoritzacions de les autoritats competents, amb vista al seu transport, emmagatzematge i ús. En tals rodatges, serà obligatori cursar un preavís amb la suficient antelació als cossos policials, de bombers i emergències, per a la seua deguda supervisió, així com als veïns i comerciants de la zona.

Mobiliari urbà

La retirada o manipulació de qualsevol element només podrà realitzar-se prèvia autorització i supervisió del departament municipal competent.

Animals

En aquest tipus de rodatges caldrà sotmetre's a la legislació de protecció animal vigent i els animals sempre hauran d'estar acompanyats pels seus cuidadors.

Riscos laborals

Les entitats sol·licitants hauran d'ajustar-se a l'estipulat per la normativa de prevenció de riscos i seguretat en el treball. En particular, en els rodatges duts a terme en llocs oberts al trànsit rodat, serà obligatori atendre les normes de senyalització viària contemplades en la normativa vigent.

Neteja

L'entitat sol·licitant serà responsable de la completa neteja dels llocs en els quals es duen a terme els rodatges autoritzats. En cas d'incompliment, s'hauran d'abonar els costos de la neteja a càrrec dels serveis municipals.

Fiances

La productora es compromet a deixar els espais de rodatge tal com es van trobar. Per norma general, no serà necessari entregar fiança alguna en la majoria de les localitzacions, llevat que la Film Office ho considere convenient. 

Seguros

La productora encarregada del rodatge serà totalment responsable dels danys i perjudicis que pogueren provocar-se per les activitats del rodatge, tant a l'Ajuntament de  Benissa, com a qualsevol altra entitat pública o privada. També al particular afectat, incloent danys físics i relatius al trànsit. Per això, la pòlissa de l'assegurança de responsabilitat civil haurà de cobrir prou aquests supòsits.

Documentació i materials

Qualsevol producció audiovisual rodada a Benissa ha d'incloure, en els títols de crèdit (inicials / finals) i de forma destacada, la imatge corporativa promocional del municipi, aixina com la de Benissa Film Office. També s'haurà de notificar a l'organisme el dia de l'estrena / distribució i lliurar una còpia de la producció i quatre fotografies del rodatge per a ús intern. La finalitat serà la publicació a la web i la promoció local. Finalment, tots els interessats hauran de lliurar complimentats els següents formularis a l'Oficina de Turisme, presencial o telemàticament.

Tourist Info Benissa

Avda. País Valencià, 97

Tel:

965732225

E-mail:

turismo@ajbenissa.es

Mòbil:

627 30 75 11

Persones de contacte:

Loli Vicens y Mónica Ivars

Guia de recursos

A continuació, un llistat d'establiments que col·laboren amb la Benissa Film Office